بازدید از خانه سرتیپ سدهی در خمینی شهر

بازدید از خانه سرتیپ سدهی در خمینی شهر

قسمت شاه‌نشین، زیباترین بخش خانه سرتیپ سدهی محسوب می شود. شاه نشین در شمال خانه و در تالار قرار گرفته است.

سرتیپ محمدحسین خان امینی سدهی یکی از فرماندهان ظل السلطان، حاکم وقت اصفهان در زمان ناصرالدین شاه بوده است. وی در سال 1280 هجری قمری متولد شد و در سال 1345 هجری قمری وفات نمود. در تاریخ ایران، از نام او به نیکی یاد می شود زیرا در دوران انقلاب مشروطیت، سال‌های جنگ جهانی اول، هرج و مرج، قحطی و بیماری، با اقتدار تمام به حمایت از مردم برخاست و کمک کرد. براساس روایات در سال 1315 هجری قمری ظل السلطان قصد بازدید از خمینی شهر را داشته است که سرتیپ سدهی به دلیل عدم وجود محل پذیرایی مناسب، از حاکم درخواست مهلتی دو ساله کرد تا عمارتی در شان و شایسته او بسازد. سرانجام یک مجموعه بی نظیر در مساحت 2350 مترمربع و در مدت زمان یک سال ساخته شد. سردر ورودی خانه کتیبه ای نصب شده است که ساخت این بنا در 1315 الی 1316 هجری قمری را نشان داده است. همچنین با استناد به کتیبه ای دیگر در تالار پذیرایی خانه، مشخص است که ساخت این بنا یک سال به طول انجامیده است.

 

از آنجایی که امکانات ساختمان سازی در زمانی که این بنا ساخته شده است محدود بوده، پس می توان تصور کرد این خانه را بر اساس یک نقشه زیبا طراحی و سپس با یک برنامه منظم و منسجم ساخته اند زیرا ساخت چنین خانه ای بسیار سخت بوده. از سوی دیگر افراد بسیار زیادی هم در ساخت این بنا شرکت کرده اند زیرا بنا در مدت بسیار کوتاهی ساخته شده. این عمارت همراه با چندین خانه دیگر در یک مجموعه بسیار بزرگ قرار گرفته که همگی از طریق یک دالان بلند به هم متصل می شوند. خانه های دیگر این مجموعه نیز به فرزندان سرهنگ سدهی متعلق می باشند.

 

قسمت شاه‌نشین خانه، زیباترین بخش مجموعه خانه سرتیپ سدهی محسوب می شود. شاه نشین در شمال خانه و در تالار قرار گرفته است. معماری این بخش مانند معماری دوره قاجار تلفیقی از هنر سنتی ایران و اروپا است. از جمله این هنرهای فوق العاده می توان به پنجره های گره چینی، آیینه کاری، ستون های گچ بری شده با سرستون های برگ کنگری، و نقاشی هایی از منظره های طبیعی اشاره نمود. سقف این بخش پوششی شبیه به کاغذ دیواری دارد که از روسیه خریداری شده بوده است و بسیار زیباست. شاه نشین به باغ و یک حوض مشرف است. این طراحی و منظره دلنشین مقابل آن، کمک بسیار زیادی به آرامش افراد می کرده است. معماری بیرونی تالار شاه نشینی شباهت بسیار زیادی با عمارت باغ ارم شیراز دارد که با یک نگاه اجمالی نیز مشخص است.

مطالب مشابه