سفر به روستای سورک نکا

سفر به روستای سورک نکا

سورک روستایی است از توابع بخش هزارجریب شهرستان نکا در استان مازندران. روستای سورک نکا در دهستان زارم‌رود واقع شده است و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1395 جمعیت آن برابر با 46 نفر بوده است و از همین جهت روستایی بسیار خلوت و آرام است.

سورک روستایی است از توابع بخش هزارجریب شهرستان نکا در استان مازندران. روستای سورک نکا در دهستان زارم‌رود واقع شده است و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1395 جمعیت آن برابر با 46 نفر بوده است و از همین جهت روستایی بسیار خلوت و آرام است. نام‌های اماکنی که با سور جزء ترکیب دارند، می‌توانند با دو وجه متفاوت تحلیل شوند و به سبب درستی هر دو صورت از تعبیرات دوگانه، رد یا قبول آن‌ها آسان نخواهد بود. ابتدا می‌توان سور را همان سو در ترکیبات سوت، سوته ،سوتک و سوتاک دانست که در زبان طبری معنای نور و روشنایی حاصل از شعله‌های آتش است که وقتی با پسوند‌های مکان از جمله بن و ک و واحد دفاعی کلا ترکیب شود، جهت سهولت در گفتار ر به سو اضافه می‌شود، بدون آنکه بار معنایی تازه‌ای به آن ببخشد. با این نگاه ویژه به واژه سور میتوان کلمه سو در طبری را دید. اما تعبیر دیگر سور در این زبان بدون عنایت به فرضیه‌ی بالا، سور و سر طبری خواهد بود که معادل فارسی سَرو را در این زبان دارد.

 

در نامیدن این درخت سخت چوب و سوزنی برگ که در حوزه‌های زبانی طبری در شرق و غرب و جلگه و کوهستان مازندران حتی قلمروی فرهنگی این زبان در رودبار‌های لار، جاجرو ، دماوند، ارنگه و طالقان که مشهور به سور و سر است، اتفاق گویش وجود دارد. آبادی‌هایی که با واژه‌ی درخت ترکیب نام دارند، ابتدا در جنگلی پوشیده از نوع درختان خاص برای اولین بار بنیاد گذاشته می‌شوند و بهره برداری تدریجی با اقدام به قطع درختان طی سده‌های طولانی، سبب نابودی جنگلِ پیرامون آن‌ها می‌گردید و تنها واژه‌ای بی‌‌‌‌‌محتوا درترکیب نام آبادی به جا می‌ماند.

 

نمونه‌ی آن سرولات در شرق گیلان و سورکش در دره‌ی کتول است. این درخت در زبان پهلوی سرو و در بُندهش سرب و سور و سر زبان طبری اشکال متنوع این نام در حوزه‌ی زبان‌های گذشته و کنونی در ایران است. سرو درختی راست قامت و همیشه سبز و از شاه درختانِ اساطیری ایران است که در عرصه‌های گوناگون اساطوره، مذهب و ادب، شهرتی مستغنی از هر تعریف دارد. همچنین از دیگر روستاهای شهرستان نکا می توان به روستای پجت و روستای چناربن اشاره نمود.

 

مطالب مشابه