مروری بر تاریخچه قلعه مارکوه کتالم

مروری بر تاریخچه قلعه مارکوه کتالم

قلعه مارکوه یک بنای تاریخی و کهن در شمال ایران، استان مازندران است که یکی دیگر از بناهای حکایتگر تاریخ این منطقه از ایران است. از خصوصیات مهم قلعه مارکوه می توان به شباهت معماری آن به قلعه بابک اشاره کرد. منظره این قلعه یکی از جذاب ترین خصوصیات آن به شمار می رود.

قلعه مارکوه یک بنای تاریخی و کهن در شمال ایران، استان مازندران است که یکی دیگر از بناهای حکایتگر تاریخ این منطقه از ایران است. از خصوصیات مهم قلعه مارکوه می توان به شباهت معماری آن به قلعه بابک اشاره کرد. منظره این قلعه یکی از جذاب ترین خصوصیات آن به شمار می رود. قلعه مارکوه یکی از قلاع استراتژیکی است که از بالای آن می توان تصویری زیبا از شمال تا دریا را مشاهده کرد. تصویر کوه های البرز یکی دیگر از چشم اندازهایی است که از بالای قلعه مشاهده می شود. یکی دیگر از مواردی که به بازدید از قلعه و تعداد بازدیدکنندگان آن می افزاید قرارگیری چشمه های آب گرم این منطقه در کنار قلعه مارکوه است. قلعه مارکوه در قرن سوم اسلامی ساخته شده است و مورد استفاده قرار می گرفته است. منابع تاریخی کارکرد قلعه را علاوه بر قرون سوم اسلامی، به قرن های 6 و 8 هجری قمری نیز مربوط می دانند.

 

هرچند نشانه هایی که منابع تاریخی از قلعه می دهند، مربوط به ساخت قلعه در بعد از ورود اسلام به ایران است؛ اما نظر به اهمیت قلاع ایرانی در عهد باستان و برخی نشانه های معماری قلعه، ذهن را به این سمت می برد که به احتمال بسیار، در اصل مارکوه یک قلعه ساسانی بوده که در دوره اسلامی بازسازی شده و در قرون سوم مورد استفاده نظامی قرار گرفته است. طبق منابع تاریخی مانند زبده‌التواریخ و کتاب خواجه رشید‌الدین، قلعه به تسخیر اسماعیلیان درآمده است. این را می توان در زمره اولین اشارات مکتوب به قلعه مارکوه به شمار آورد. اسماعیلیان از سمت الموت به قلعه مارکوه آمدند و آن را به محاصره خود در آوردند.

 

آن‌ها با در اختیار گرفتن قلعه الموت، به راه ابریشم تسلط یافتند و با تسخیر قلعه مارکوه، بر منطقه گیلان حاکم شدند. یکی دیگر از منابع تاریخی که از قلعه مارکوه سخن به میان آورده، اعتماد‌السلطنه است که در دوره قاجار، کتاب خود را نگاشت. در این اثر تاریخی، مختصات قلعه مارکوه به‌طور مختصر توضیح داده شده است. از این قلعه، سفال‌های زیادی به دست آمده که برخی از آن‌ها به شکل کوزه بوده اند و کارکرد آن‌ها به احتمال زیاد برای استفاده از آب بوده است. مازندران بناهای تاریخی بسیاری در دل خود جای داده که می توانید سری هم به آن ها بزنیدف برای مثال، پل افراکتی قائمشهر و عمارت سیامی بهشهر.

 

مطالب مشابه